понеделник, 2 юни 2014 г.

Лечебни свойства на липовия мед

Липовият мед е един от най ценните и най добрите сортове пчелен мед. Този вид пчелен продукт пчелите събират от нектара на цъфналите зелено – жълти цветове на липата. Заради ценните си медоносни качества и висококачествения мед липата е наричана Царицата на медоносните дървета. Тази почетната титла е напълно оправдана – само от нектара събран от една цъфнала липа пчелите произвеждат около 16 кг мед, а от един хектар липова гора добивът достига до 1 тон и повече.
Липовия мед е светъл, прозрачен, с бледожълт или бледо кехлибарен оттенък, със силно изразен приятен вкус и благоуханен, сладък аромат, опияняващ и напомнящ на цъфнала липа. Пчеларите казват, че който веднъж е опитал вкуса на истинския липов мед, след това никога няма да го сбърка с друг вид мед.
Липовия мед съдържа около 36% глюкоза и 40% фруктоза. При продължително съхранение ( повече от 3 месеца ), този вид мед кристализира в почти бяла едрозърнеста маса.

Поради това си съдържание, този продукт има широк спектър от терапевтични приложения. Най често той се използва като отлично средство срещу настинки, простуди, има противовъзпалителни и антипиретични свойства. Липовия мед е незаменим еликсир за лечение на ларингити, тонзилити, заболявания на трахеити, астма, възпаление на гърлото и хрема. Има силно изразено отхрачващо и тонизиращо въздействие.
Антибактериални свойства на липовия мед се използват и при лечение на стомашно – чревни заболявания, той помага за намаляване на възпаления и подобрява дейсността на черния дроб, бъбреците и жлъчката.
Този продукт има слабо изразено слабително въздействие.

Липовия мед се препоръчва на хора със заболявания на сърдечно – съдовата и нервната система, облекчава стреса и напрежението, бори се с безсънието и подобрява обмяната на веществата.
Липовия мед лекува екземи, изгаряния, гнойни възпаления и различни видове рани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар